Türkiye’de geçici koruma altında olan Suriyelilerin, ev sahibi toplumla birlikte girişimcilik ekosistemine dahil olmasına katkı sunmanın hedeflendiği Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Uyum İçin Girişimcilik Kapasitelerinin İyileştirilmesi (ENHANCER) Projesi kapsamında, Gaziantep ve Şanlıurfa’daki Pilot Hibe Programı’ndan hibe almaya hak kazanan kurumlar, pandemi koşulları göz önüne alınarak ve sınırlı sayıda katılımcı ile düzenlenen törenlerle açıklandı.

Türkiye’deki Mülteciler için AB Mali Yardım Programı kapsamında fonlanan ve Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) tarafından, T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonuyla yürütülen ENHANCER Projesinin, ilk hibe programı uygulaması olarak “Gaziantep ve Şanlıurfa illeri için Ortak Kullanım Tesisleri Pilot Hibe Programı” açıklanmıştı. 25-29 Ocak haftası Şanlıurfa ve Gaziantep’te düzenlenen törenlerde, hibe programından faydalanmaya hak kazanan kurumlar, ilgili kamu kuruluşlarının temsilcileri, AB Türkiye Delegasyonu yetkilileri ve ICMPD proje ekibi bir araya gelerek proje tanıtımları gerçekleştirildi.

Şanlıurfa’da Cevahir Han Konuk Evi’ndeki ilk törende, Şanlıurfa Vali Yardımcısı İsmail Çetinkaya, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Koordinasyon Dairesi Başkanı Ahmet Şimşek, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) Batı Balkanlar ve Türkiye Bölge Koordinatörü Tamer Kılıç ile Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.

Gaziantep’te Zeugma Mozaik Müzesi’nde düzenlenen törende ise, Gaziantep Valisi Davut Gül, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, ICMPD Batı Balkanlar ve Türkiye Bölge Koordinatörü Tamer Kılıç ile İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyılmaz katılımcılara hitap etti.

ICMPD Batı Balkanlar ve Türkiye Koordinatörü Tamer Kılıç, törenlerdeki konuşmalarında, İstanbul, Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, Mersin, Bursa, İzmir, Ankara, Konya, Kayseri ve Hatay’ın dahil olduğu 11 ili kapsayan 4 yıl süreli proje hakkında detaylı bilgi paylaşımında bulundu.

Kılıç, projenin toplam bütçesinin 32.5 milyon Avro olduğunu, projede toplamda 5000 kişiye girişimcilik eğitimleri de verileceğini belirterek, “Projemiz kapsamında, önemli bir uygulama aracı olarak toplam 17 milyon Avro’luk hibe programı desteği sağlanacaktır. Bu çerçevede yerel paydaşlarımızla işbirliği yapılacak ve ekosistemin geliştirilmesi ve Geçici Koruma altındaki Suriyeliler ile ev sahibi toplumun kullanabilmesi amacıyla ortak kullanım tesisleri kurulması sağlanacaktır” bilgisini verdi.

YAKLAŞIK 2 MİLYONLUK HİBE DESTEĞİ

Projenin ilk hibe programı uygulaması olan “Gaziantep ve Şanlıurfa illeri için Ortak Kullanım Tesisleri Pilot Hibe Programı”nda, Gaziantep ilinden Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Bölgesel Endüstriyel Tasarım ve Hibrit Modelleme Merkezi (GETHAM,) Gaziantep Üniversitesi Teknopark ile Hasan Kalyoncu Üniversitesi; Şanlıurfa ilinden ise Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Viranşehir, Karaköprü ve Suruç ilçe belediyeleri toplamda yaklaşık 2 milyon Avro hibe almaya hak kazandı.