Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) tarafından, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonuyla yürütülen “Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Entegrasyon için Girişimcilik Kapasitelerinin İyileştirilmesi (ENHANCER) Projesi” kapsamında Gıda ve Tarım Alanı İş Dünyası Buluşması, 27-28 Eylül 2023’te gerçekleştirildi.

Etkinliğe, ülkemizde yaşanan depremden etkilenen illerden Hatay, Gaziantep ve Şanlıurfa’dan kadın girişimciler, işletme sahipleri ve kooperatifler davet edildi. Adana, Ankara, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin ve Şanlıurfa olmak üzere Türkiye’nin 11 farklı ilinden toplam 76 girişimci, şirket ve kooperatif Gıda ve Tarım İş Buluşmaları’nda bir araya geldi.

İlk gün, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Koordinasyon Dairesi Başkanı Abdullah Başar ve ICMPD Portföy Yöneticisi Pınar Yapanoğlu’nun açılış konuşmalarıyla başladı.

Özel sektör ve finansman şirketlerinin önde gelen temsilcileri e-ticaret, e-ihracat stratejileri, rekabet analizi, içerik yönetimi ve finansal okuryazarlık eğitimi verdi. Eğitimler kadınların çoğunluğu oluşturduğu katılımcılara hitaben kadın girişimciliği çerçevesinde verildi.

Etkinliğin ikinci günü ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı temsilcisi Uzman Kadriye Gül Yeşilkaya’nın açılış konuşmasıyla başladı. Eşleşme etkinliği, alıcılar, satıcılar ve üreticilerin birbiriyle tanışıp ağ kurmasında önemli bir rol oynadı. Kooperatif temsilcileri ve girişimcilerin her biri iş ihtiyaçlarını dile getirme, ürünlerini tanıtma, diğer işletmeleri tanıma ve potansiyel iş birliği planları geliştirme fırsatı buldu.

Ayrıca, start-up’lar, yatırımcılar, KOBİ’ler, şirketler ve STK’lar dahil olmak üzere girişimcilik ekosistemindeki tüm paydaşlar için önemli bir ağ oluşturma ve iş kanalı olan ENHANCER Dijital Platformu, Ekosistem Takım Lideri Fatih Haspolat tarafından sunuldu. Program, Girişimcilik Bileşeni Lideri Deniz Karcı Korfalı’nın kapanış konuşmasıyla sona erdi.

MEHMET SALİH BALTA

40 YAŞINDA (GAZİANTEP)

Girişimci

“Tat Global isimli aile şirketimiz adına buradayım. Aslında eşimi temsilen katıldım. Biz Gaziantep’te Türk lokumu, şekerleme ve sağlıklı atıştırmalık gibi hem yöresel hem de ihracata yönelik katma değerli ürünlerin imalatçı ve ihracatçıyız. Eşim Suriyeli olduğu için imalat ekibimiz de Türk ve Suriyeli kadınlardan oluşuyor. Bu iki günlük toplantılar ve eğitimler, inanılmaz faydalı oldu. Bu sayede kadın girişimcilerle tecrübe paylaşımı yaptık. Hatta burada yeni ürün geliştirmek üzere bir kadın girişimci ile sözlü olarak anlaşma sağladık. Yeni çıkacak ürünün can suyu, bu proje oldu diyebilirim. Toplantıyı düzenleyen bütün ekibe teşekkür ediyorum.”

PELİN YILMAZ

(HATAY)

Öğretmen / Girişimci

“Ben 6 Şubat’ta yaşanan büyük deprem felaketine kadar İstanbul’da öğretmenlik yapıyordum. Depremde ailemden 6 kişiyi kaybettim. Çevremden, sevdiğim dostlarımdan da onlarca kayıp verdik. Büyük felaketten sonra Hatay’a, ailemin yanına gittim ve özellikle kadınların tutunacak bir dala ihtiyacı olduğunu gördüm. Üretmenin verdiği birlik, beraberlik ve dayanışma gücüne inanarak bir kadın kooperatifi kurdum. Şu an 20 kadınla çalışıyoruz. Üretime Mart ayında başladık. Antakya’ya özgü bütün yöresel ürünleri üretmeye çalışıyoruz. Zahter salamurası, reçel, salça, tatlı gibi birçok ürünü kadınlarımız geleneksek yöntemlerle üretiyor ve doğal bir şekilde tüketiciye ulaştırıyoruz. Bir yandan da depremin yaralarını sarmaya çalışıyoruz. ‘’Yeniden Hatay, Yeniden Hayat!’’ sloganı ile yola çıktık. ICMPD’nin yaptığı bu organizasyon çok verimli geçti benim için; yeni iş birlikleri, yeni insanlar ve çok güzel bir dayanışma ortamı gördük. Her şeyden önce güçlü bir organizasyon vardı burada. Birçok şey öğrendim buradaki eğitimlerden, buradan aldıklarımla kooperatifimizi daha iyi yerlere getireceğimize inanıyorum.”

YASEMİN SEZER

33 YAŞINDA (GAZİANTEP)

Girişimci

“Gıda ve gıda makineleri işiyle meşgulüm. Bu toplantıya geliş amacım; ürünlerimi tanıtmaktı. Ürettiklerimle dünyaya açılmak gibi bir hedefim var. Buraya gelmem çok iyi oldu. Farklı iş birlikleri yapabileceğim insanlarla tanıştım. Nasıl bir yol çizmem gerektiğini öğrendim. Gaziantep baklava ve fıstıkla anılan bir şehir, ürettiğim incir kahvesi de iddialı bir ürün. Amacım incir kahvesinin de Gaziantep ile anılmasını sağlamak. Bu konuda burada çok önemli deneyimler yaşadım. Bu verimli iki gün için tüm ekibe teşekkür ediyorum.”

Buseyna RAHHAL

(SURİYE / HATAY)

Girişimci

“Hatay, Reyhanlı’dan geliyorum. Öncelikle ben Suriyeli bir mülteciyim. 12 yıldır Hatay’da yaşıyorum. Ben ve arkadaşlarım, savaş mağduru Suriyeli kadınları güçlendirmek ve haklarını savunmak için Suriyeli Kadınlar Kurulu’nu kurduk. Şimdi, sağlıklı ve güvenli bir şekilde yaşamayı umduğumuz ülkemiz Türkiye’deyiz. Kuruluşumuzun amacı kadınları toplumun çalışan, üreten birer üyesi yapmak. Kendimizi, kadınları ve ailelerini desteklemeyi hedefleyen ICMPD’nin organizasyonu için buradayız. Depremden önce Hatay’da hayatımızı daha normal şartlarda sürdürüyorduk ancak depremden sonra her şey çok zorlaştı. Şimdi kadınların daha güçlü olması gerekiyor. Basit üretimlerimizi pazarlamaya çalışıyoruz. Bu projenin bizi çok desteklediğini söyleyebilirim. Ürettiklerimizi tüm Türkiye’ye hatta tüm dünyaya tanıtmayı amaçlıyoruz. Bize bu imkânı sunduğunuz için çok teşekkür ederiz.”

RASHA ELSHIHADI

47 YAŞINDA (SURİYE – GAZİANTEP)

Girişimci

“Suriye’de ev hanımıydım, çalışmıyordum. Gaziantep’e geldim, çalışmam gerektiğini düşündüm. Yemek yapmayı çok iyi biliyorum, en iyi bildiğim işi yapmanın doğru olacağını düşünüp kışlık kurutulmuş sebze ve konserve yapımına başladık. Kekik işine de girdik. Çocuklarımla birlikte çalışıyoruz. Ürettiklerimizi marketlere satmaya başladık. Ürünlerimizi farklılaştırmak için ambalaja ekstra özen gösterdik. Antep fıstığı ve özel baharatların bir araya geldiği ev yapımı karışık baharat ürettik. Maddi destek verilirse işimizi daha iyi yerlere getirebiliriz. Burada çok büyük bir deneyim yaşadım. Bütün eğitimler çok faydalıydı, hocalar çok güzel anlattılar. Özellikle ürün pazarlaması konusunda çok büyük fayda gördüm.”

MERAL MARANGOZ

(GAZİANTEP)

Girişimci

“Gaziantep’ten geliyorum. Benim işim hurma. Hurmayı farklı formlarda işleyerek sunuyorum. Çekirdekleri çıkarılmış hurmaları çikolata ile kaplayarak yeni ürün ortaya koydum. Hurma çekirdeğinden de kahve üretiyorum. Açıkçası Gaziantepliler olarak depremden çok etkilendik, bu tip projeler bize büyük motivasyon oluyor. Kendimize gelmemizi sağlıyor. E-ticaretten yana korkularımı buradaki eğitimler sayesinde aştım. Şimdiye kadar e-ticarete girmemiş olmanın hata olduğu gördüm. Burada edindiğim bilgilerle e-ticarete başlayacağım. Teşekkür ederim.”

ENHANCER Gıda ve Tarım Sektörü İş Dünyası Buluşması Geniş Medya Kapsamı

Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) tarafından 27-28 Eylül 2023 tarihlerinde düzenlenen Gıda ve Tarım Sektörü İş Dünyası Buluşması, ENHANCER projesi çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Bu etkinlik, çeşitli medya platformlarında büyük ilgi görmüştür:

Yazılı Medya: Etkinlik, yazılı medya alanında 31 farklı gazete tarafından detaylı bir şekilde belgelenmiştir. Bu geniş medya kapsamı, etkinliğin geleneksel medya kuruluşları için büyük bir öneme sahip olduğunu ve yoğun ilgi gördüğünü göstermektedir.

Dijital Platformlar: Çevrimiçi etkinlik, internet üzerinde 281 farklı platformda bahsedilmiştir. Bu sonuç etkinliğin dijital medya alanında artan bir ilginin odağı olduğunu göstermektedir.

Televizyon: Televizyon medyasında, etkinlik 9 farklı kez ana haberlerde yer almıştır. Bu, etkinliğin televizyon medyasındaki önemini güçlü bir şekilde vurgulamaktadır.

Toplamda, bu etkinlik yazılı medya, dijital platformlar ve televizyon aracılığıyla 1.840.633 kişiye ulaşmıştır. Bu kapsamlı medya kapsamı, etkinliğin geniş kitlelerin ilgisini çektiğini göstermektedir.