ENHANCER Projesi kapsamında, hibe teklif çağrıları duyurmak amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda basın toplantısı düzenledi. 

Açılış konuşmalarını; Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, ICMPD (Göç Diyalogları ve İşbirlikleri Direktörü) Direktörü Martijn Pluim, ICMPD Batı Balkanlar ve Türkiye Bölge Koordinatörü Tamer Kılıç, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri ve Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakan yardımcısı Dr. Ali Çetin Dönmez yaptı. 

Girişimcilik ve istihdam yaratma faaliyetlerini desteklemek üzere hazırlanan 3 farklı hibe çağrılarının lansmanın yapıldığı toplantıda, “Ortak Kullanım Tesisleri Hibe Programı”, “Girişimcilik Ekosistemindeki Kurumların Kapasitelerinin Geliştirilmesi için Hibe Programı” ve “İstihdam Yaratma Odaklı KOBİ Hibe Programı” olmak üzere toplam 10 milyon 150 bin avro hibe desteği açıklandı. 

Ortak Kullanım Tesisleri Oluşturulacak

ENHANCER Projesi’nce sunulacak hibe programlarında biri olan “Ortak Kullanım Tesisleri Hibe Programı” ile Geçici Koruma Sağlanan Suriyelilerin ve Ev Sahibi Toplulukların etkileşimde bulunabilecekleri ve ihtiyaç duydukları hizmetlere erişebilecekleri girişimcilik merkezleri olan Ortak Kullanım Tesislerini oluşturmak veya mevcut Ortak Kullanım Tesislerini geliştirmek hedefleniyor. Ankara, Adana, Bursa, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya ve Mersin illerinde, toplam 4 milyon 150 bin avroluk bütçeyle uygulanacak olan program kapsamında, başvuru sahipleri, 75 bin ile 250 bin avro aralığında hibe başvurusunda bulunabilecek.

Hizmet Kalitesi ve Verimlilik Artacak

Açıklanan diğer hibe programı ise, girişimcilerine verilen hizmetlerin kalitesini ve verimliliğini artırarak, yerel girişimcilik ekosistemi kurumlarının teknik ve insani kapasite eksikliğini gidermeyi hedefliyor. Ankara, Adana, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin ve Şanlıurfa illerine yönelik “Girişimcilik Ekosistemindeki Kurumların Kapasitelerinin Geliştirilmesi için Hibe Programı”na başvuru sahipleri 10 bin ile 30 bin avro aralığında hibe başvurusunda bulunabilecekler.

KOBİ’ler Desteklenecek, İstihdam Artırılacak

Sunulacak “İstihdam Yaratma Odaklı KOBİ Hibe Programı”yla ise KOBİ’lerin güçlendirilmesi ve istihdam imkânlarının artırılması amaçlanıyor. İstihdam Yaratma Odaklı KOBİ Hibe Programının toplam bütçesi 3 milyon avro olup, tahmini olarak 75 KOBİ’ye 20 bin ile 55 bin avro arasında hibe desteği verilmesi planlanıyor. İstanbul, İzmir, Bursa, Konya, Mersin ve Kayseri’deki KOBİ’lere verilecek hibe kapsamında 225 yeni istihdam yaratılması öngörülüyor.