Belçika Göç İşlerinden Sorumlu Devlet Sekreteri Mahdi, ‘ENHANCER Projesi’nin Gaziantep’teki Ortak Kullanım Tesisi projelerini ziyaret etti.

Belçika Krallığı Göç İşlerinden Sorumlu Devlet Sekreteri Sammy Mahdi, Türkiye seyahati kapsamında Sürdürülebilir Sosyo- Ekonomik Uyum için Girişimcilik Kapasitelerinin İyileştirilmesi Projesi ENHANCER’ın Gaziantep’teki Ortak Kullanım Tesisleri projelerini ziyaret etti.

Avrupa Birliği tarafından finance edilen ve Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) tarafından, T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonuyla yürütülen ENHANCER Projesi, 11 ilde (Adana, Ankara, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin ve Şanlıurfa) girişimcilik kapasitelerini ve girişimcileri destekleyen çalışmalar yürütüyor.

ENHANCER Projesi’nin yürüttüğü çalışmalar arasında mevcut işletmelere destek sağlamak ve potansiyel yeni girişimcileri teşvik etmek hedefiyle girişimcilerin yararlanabileceği tesislerin desteklendiği Ortak Kullanım Tesisleri Pilot Hibe Programı da bulunuyor. Bu program kapsamında, Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nin “Yeni Ürün Geliştirmek için Altyapının Geliştirilmesi ve Mentor Köprüsünün Kurulması Projesi”ne ve Gaziantep Ticaret Odası’nın “Gaziantep Gıda ve Gastronomi Girişimcilik Merkezi Projesi”ne finansman sağlanıyor.

Türkiye seyahati çerçevesinde Gaziantep’te de bulunan olan Mahdi, beraberindeki heyetle 13 Nisan Çarşamba günü “Yeni Ürün Geliştirmek için Altyapının Geliştirilmesi ve Mentor Köprüsünün Kurulması Projesi”nin uygulandığı Kalyon Garaj Girişimcilik ve Prototipleme Merkezi’ni ziyaret ettikten sonra Gaziantep Gıda ve Gastronomi Girişimcilik Merkezi Projesi’nin yürütüldüğü Gaziantep Gastronomi Akademisi’ne geçerek, burada iftar programına katıldı.

Ziyarete, Belçika Krallığı’nın Türkiye Büyükelçisi Paul Huynen ve Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) Batı Balkanlar&Türkiye Bölge Başkanı Tamer Kılıç’ın da aralarında bulunduğu heyet eşlik etti.

Sammy Mahdi, ziyaret sırasında yaptığı konuşmada, “Misafirperverliğiniz şehrinizde bulunan göçmenler için de geçerli. Göçmen meselesi bizde de vardı. Ukrayna savaşı ile birlikte Avrupa’ya 4 milyon mülteci yayıldı. Biz de bu zorlukları daha fazla yaşayacağız. Gaziantep modeli göçmenlere karşı misafirperverlikten çok daha fazlasını içeriyor. Yatırımla ilgili bir model… İnsani sermayeye odaklı bir model… İnsana, komşularına, çevreye yatırım yapıyor. Odağına bunu alan bir model olduğu için başarılı. Karşıdaki kişiye yatırım yaptığınızda aynı zamanda kendinize de yatırım yapmış olursunuz. Yapılacak her türlü destek topyekun kalkınma demek” dedi.

ENHANCER Projesi’ni sosyo-ekonomik uyum üzerine hayata geçiren ve 90 ülkede faaliyet gösteren ICMPD, göçün sınır yönetimi, geri dönüşler, iltica prosedürleri, insan kaçakçılığıyla mücadele gibi alanlarında çalışmalar yapıyor.

Ziyaretle ilgili ayrıntılı bilgi için:

Mehmet Çağlar Aydın,

ICMPD Hibe Ekibi Lideri

Caglar.Aydin@icmpd.org