Basın toplantısı

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) tarafından, T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonuyla yürütülen “Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Uyum için Girişimcilik Kapasitelerinin İyileştirilmesi (ENHANCER) Projesi” kapsamında; İstihdam Yaratma Odaklı Kooperatif Hibe Programı için çağrıya çıkıldı ve başvurular başladı.

8 Şubat 2022 tarihinde, Bursa’da düzenlenen basın toplantısında, program ve hibe koşullarının ayrıntıları hakkında bilgi verildi.

“ENHANCER, girişimcilik iklimini güçlendirecek”

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) yeni hizmet binasında gerçekleşen etkinlik, BEBKA Genel Sekreteri Doç. Dr. M. Zeki Durak’ın açılış konuşması ile başladı. Durak, konuşmasında program ile ilgili genel bilgiler vererek, Ajansın yeni ilan ettiği Mali Destek Programından ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen “Genç İstihdamı” teması kapsamında yürütülen faaliyetlerden bahsetti.

Bursa’nın bu programdan azami derecede faydalanması dileğiyle tamamlanan açılış konuşması sonrasında başlayan basın toplantısında ilk sözü, Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD)Batı Balkanlar ve Türkiye Bölge Ofis Başkanı Tamer Kılıç aldı. Türkiye’deki mülteciler için mali yardım programı FRİT Bünyesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı liderliğinde yürütülecek ENHANCER Projesi’nin girişimciliğin güçlendirilmesini ve ekonomik kalkınmayı desteklemesinin hedeflendiğini belirten Kılıç, en az 10 kooperatife destek verileceğini söyledi. Kılıç, kooperatiflerden çok sayıda proje beklediklerini belirtti.

“Temel hedef; ekonomik kalkınma”

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı Bölüm Başkanı Libor Chlad, AB’nin Türkiye’ye Suriyelileri ev sahipliği konusunda destek vermeye devam ettiğini hatırlatarak, “Gerek Suriyeliler, gerekse Türk girişimciler, finansmana erişim sorunu yaşıyorlar. ENHANCER gibi projeler, bu sorunu çözmeyi ve girişimcilik iklimini geliştirmeyi hedefliyor. Temel hedef ise ekonomik kalkınmaya destek” diye konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Şimşek ise istihdam yaratma amaçlı girişimcilere destek programlarını bütçesinin Türkiye genelinde 32 milyon 500 bin Avro olduğunu bildirdi.

Kalkınma Ajanslarının bulunduğu illerde girişimcilik ikliminin gelişmesi için her türlü çabayı sarf ettiğini ifade eden Şimşek, ajansların ülke genelinde çok sayıda AB destekli projeyi hayata geçirdiğini kaydetti.

Açılış konuşmalarından sonra söz alan ve bölgedeki tüm kooperatiflere proje hazırlama konusunda destek vermeye hazır olduklarını dile getiren Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) Hibe Programları Yöneticisi Gökmen Ataş, programın ayrıntıları ile ilgili bilgi verdi.

ENHANCER Projesi İstihdam Yaratma Odaklı Kooperatif Hibe Programı, Kooperatif ve kooperatif birliklerini güçlendirerek ve istihdam potansiyellerini artırarak Geçici Koruma Sağlanan Suriyeliler ve Yerel Ev Sahibi Topluluklara istihdam yaratmayı amaçlıyor.

İstihdam ve ekonomik büyümeye katkıda bulunabilen projelerin başvurabileceği programda, toplumsal cinsiyet eşitliğine saygılı, kadın/genç istihdamını artıracak ve Geçici Koruma Sağlanan Suriyelilerin istihdamını artıracak projelere öncelik verilecek.

Bursa, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya ve Mersin illerinde kayıtlı kooperatif ve kooperatif birliklerine sağlanacak destek tutarı, toplam 2 milyon Avro olarak belirlendi. Bu kapsamda, proje başına 40 bin ile 300 bin Avro arası destek sağlanacak.

Son başvuru: 30 Nisan 2022

İnsana yakışır ve kayıtlı istihdam fırsatlarının artmasına katkıda bulunan, iş ve işçi becerileri arasındaki uyumu iyileştiren, yeni çalışanlar istihdam eden, becerilerini geliştiren, sürdürülebilir işler aracılığıyla deneyimlerini artıran ve çalışanların kariyerine ve güvenilirliğine katkıda bulunan projeler için sağlanacak hibe desteği ile ilgili son başvuru tarihi, 30 Nisan 2022 olarak belirlendi.

İstihdam Yaratma Odaklı Kooperatif Hibe Programı`nın ayrıntılarına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:

http://35.156.27.18/istihdam-yaratma-odakli-kooperatif-hibe-programi/

Başvurular için lütfen aşağıdaki bağlantıyı takip ediniz:

 

https://in-tendhost.co.uk/icmpd/aspx/Tenders/Appraisal

(Turkey ENHANCER -Cooperatives Support Grant Scheme for Job Creation – 1. Call for Proposals)