Avrupa Birliği tarafından fonlanan ve Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) tarafından, T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonuyla yürütülen “Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Uyum İçin Girişimcilik Kapasitelerinin İyileştirilmesi (ENHANCER) Projesi`nde hibe programlarının son başvuru tarihleri uzatıldı.
Türkiye’de geçici koruma altında olan Suriyelilerin ev sahibi toplumla birlikte girişimcilik ekosistemine dahil olmasının ve sürdürülebilir geçim kaynaklarına erişiminin hedeflendiği ENHANCER Projemiz, 2021 Temmuz’unda “Ortak Kullanım Tesisleri Hibe Programı”, “Girişimcilik Ekosistemindeki Kurumların Kapasitelerinin Geliştirilmesi için Hibe Programı” ve “İstihdam Yaratma Odaklı KOBİ Hibe Programı” olmak üzere toplam 10 milyon 150 bin avro’luk üç hibe programı duyurmuştu. Programlara yapılacak başvuruların son tarihlerinin uzatılmasıyla ilgili kurumlar “Ortak Kullanım Tesisleri Hibe Programı” için 8 Ekim 2021’e kadar, “Girişimcilik Ekosistemindeki Kurumların Kapasitelerinin Geliştirilmesi için Hibe Programı” için 29 Ekim 2021’e kadar, “İstihdam Yaratma Odaklı KOBİ Hibe Programı” için ise yine 29 Ekim 2021 tarihine kadar proje başvurularını yapabilecekler.
Ortak Kullanım Tesisleri Oluşturulacak
Sunulan hibe programlarında biri olan “Ortak Kullanım Tesisleri Hibe Programı” ile Geçici Koruma Sağlanan Suriyelilerin ve Ev Sahibi Toplulukların etkileşimde bulunabilecekleri ve ihtiyaç duydukları hizmetlere erişebilecekleri girişimcilik merkezleri olan Ortak Kullanım Tesislerini oluşturmak veya mevcut Ortak Kullanım Tesislerini geliştirmek hedefleniyor. Ankara, Adana, Bursa, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya ve Mersin illerinde, toplam 4 milyon 150 bin avro’luk bütçeyle uygulanacak olan program kapsamında, başvuru sahipleri, 75 bin ile 250 bin avro aralığında hibe başvurusunda bulunabiliyor.
Hizmet Kalitesi ve Verimlilik Artacak
Diğer hibe programı ise, girişimcilerine verilen hizmetlerin kalitesini ve verimliliğini artırarak, yerel girişimcilik ekosistemi kurumlarının teknik ve insani kapasite eksikliğini gidermeyi amaçlıyor. Ankara, Adana, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin ve Şanlıurfa illerine yönelik “Girişimcilik Ekosistemindeki Kurumların Kapasitelerinin Geliştirilmesi için Hibe Programı”na başvuru sahipleri 10 bin ile 30 bin avro aralığında hibe başvurusunda bulunabilecekler.
KOBİ’ler Desteklenecek, İstihdam Artırılacak
Üçüncü program olan “İstihdam Yaratma Odaklı KOBİ Hibe Programı”yla ise KOBİ’lerin güçlendirilmesi ve istihdam imkânlarının artırılması hedeflenmekte. İstihdam Yaratma Odaklı KOBİ Hibe Programının toplam bütçesi 3 milyon avro olup, tahmini olarak 75 KOBİ’ye 20 bin ile 55 bin avro arasında hibe desteği verilmesi planlanıyor. İstanbul, İzmir, Bursa, Konya, Mersin ve Kayseri’deki KOBİ’lere verilecek hibe kapsamında 225 yeni istihdam yaratılması öngörülüyor.
Girişimciler ve İş Fırsatları Geliştirilecek
ENHANCER Projesi ile girişimcilik ve iş fırsatlarını geliştirerek sürdürülebilir geçim kaynaklarının çeşitlendirilmesine ve karşılıklı uyum sürecine katkıda bulunulması amaçlanıyor. Bu kapsamda, hedef kitlenin girişimcilik faaliyetlerinin artırılması, yerel girişimcilik ekosistemlerinin geliştirilmesi, teşvik edilmesi ve politikalar oluşturarak uygulama ve koordinasyon süreçlerine katkı sağlanması planlanıyor.
Proje; İstanbul, Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, Mersin, Bursa, İzmir, Ankara, Konya, Kayseri ve Hatay olmak üzere 11 ilde faaliyet gösteriyor. Toplam 32.6 milyon avroluk proje bütçesinden girişimcilere ve yerel kurumlara hibe desteği için ayrılan miktar ise yaklaşık olarak 17.1 milyon avro. Proje ve hibe programlarıyla ilgili ayrıntılara sitemizin hibeler sekmesinden ulaşabilirsiniz.