Avrupa Birliği tarafından fonlanan ve Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) tarafından, T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülen ENHANCER Projesi’nin devamı niteliğindeki Girişimcilik Kapasitelerinin Geliştirilmesi ve Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Uyumu, kısa adıyla ENHANCER PRO faaliyetlerine 01 Aralık 2024’te başladı.

FİNANSMAN KAYNAĞI / BAĞIŞÇI AVRUPA BİRLİĞİ
UYGULAYICI KURULUŞ ULUSLARARASI GÖÇ POLİTİKALARI GELİŞTİRME MERKEZİ
YARARLANICI TC. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI KALKINMA AJANSLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
UYGULAMA SÜRESİ ARALIK 2024 – ARALIK 2028
TOPLAM BÜTÇE 70,000,000.00 AVRO
UYGULAMA İLLERİ ADANA, ADIYAMAN, ANKARA, BURSA, GAZİANTEP, HATAY, İSTANBUL, İZMİR, KAHRAMANMARAŞ, KAYSERİ, KİLİS, KOCAELİ, KONYA, MERSİN, OSMANİYE ve ŞANLIURFA

Girişimcilik Kapasitelerinin Geliştirilmesi ve Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Uyum (ENHANCER PRO) Projesi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile Türkiye’deki Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler (GKAS), Uluslararası Koruma Altındaki Kişiler (UKAS) arasında girişimcilik kapasitesini artırmayı ve sosyo-ekonomik uyumu desteklemeyi hedefleyen bir projedir. Proje kapsamındaki illerde ekonomik fırsatları artırmayı ve mülteci girişimciler ile ev sahibi toplumun iş gücüne katılımını desteklemeyi amaçlamaktadır.

Proje Adana, Adıyaman, Ankara, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kilis, Kocaeli, Konya, Malatya, Mersin, Osmaniye ve Şanlıurfa olmak üzere 17 ilde uygulanacaktır. Bu iller ticari gelişime elverişli bölgeler olarak belirlenmiştir.

Hedef Gruplar:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, GKAS, UKAS mevcut ve potansiyel girişimciler,
  • Yeni iş ve geçim fırsatları yaratma kapasitesine sahip KOBİ’ler ve kooperatifler,
  • Girişimcilik hizmetleri sağlayan ekosistem kurumları (yerel ortak kullanım tesisleri, KOBİ’ler, kooperatifler),
  • Girişimcilik geliştirme ve göç politikalarıyla ilgili ulusal düzeydeki kurumlar (Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Göç İdaresi Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve bağlı kuruluşları)

Ana Hedefler:

  1. İstihdam ve Geçim Fırsatlarının İyileştirilmesi:
    Proje, yararlanıcılar için iş fırsatlarını artırarak gelir getiren faaliyetleri desteklemeyi amaçlamaktadır.
  2. Girişimcilik Faaliyetlerinin Artırılması:
    Projenin yararlanıcıları arasında girişimcilik faaliyetlerinin kurulması ve genişletilmesi teşvik edilecektir.
  3. İş Ekosisteminin Güçlendirilmesi:
    Girişimcilik ekosisteminde yer alan aktörlerin farkındalığı artırılarak, iş ve girişim fırsatlarını teşvik edecek kapasiteleri geliştirilecektir.
  • Girişimcilik Destekleri:
    Proje kapsamında yeni iş kurmak isteyen veya işletmelerini büyütmek isteyen girişimciler için mali destekler sağlanacak, iş geliştirme hizmetleri sunulacaktır.
  • KOBİ ve Kooperatif Destekleri ile İş Yaratma:
    Mevcut KOBİ’ler ve Kooperatiflerin iş büyütme ve sosyal girişimcilik ve istihdam kapasitelerini artırmaya yönelik destekler verilecektir.
  • Girişimcilik Ekosistemini Güçlendirme:
    Yerel kullanım tesisleri ve ekosistem aktörleri ile iş birliği içinde çeşitli kapasite geliştirme faaliyetleri düzenlenecektir.
  • 665 işletmeye destek verilmesi: 100 start-up kurulması, ve mevcut 100 Scale-up, 200 kooperatif ve 210 KOBİ’ye büyüme desteği verilmesi ayrıca 55 Yerel Ortak Kullanım Tesisine hibe verilmesi hedeflenmektedir.
  • 2550 yeni iş yaratılması: KOBİ’lerde 1000 , Kooperatiflerde 850, Start-uplar: 200 ve Scale-up sürecindeki işletmelerde 500 kişiye istihdam hedefi bulunmaktadır.
  • 47,65 milyon Euro toplam hibe ile girişimcilerin iş kurmalarına ve işletmelerini büyütmelerine destek sağlanması

         Start-up ve scale up hibeleri (8.8 milyon Euro), eğitim, mentorluk ve B2B/eşleştirme faaliyetleri için toplam 9.5 milyon Euro,
         KOBİ hibeleri (16.5 milyon Euro), danışmanlık, eğitim, mentorluk ve B2B/eşleştirme faaliyetleri için toplam 17 milyon Euro,
         Kooperatif hibeleri (13.3 milyon Euro), danışmanlık, eğitim, mentorluk ve B2B/eşleştirme faaliyetleri için toplam 14.2 milyon Euro,
         YOKT hibeleri (12.25 milyon Euro), ve B2B/eşleştirme faaliyetleri için toplam 12.4 milyon Euro hibe verilmesi planlanmaktadır.

  • 9.680 faydalanıcı ile eğitim, mentorluk, danışmanlık ve iş geliştirme faaliyetlerine katılım

         2000 potansiyel girişimciye ve 500 mevcut girişimciye eğitim
         300 potansiyel girişimciye ve 80 mevcut girişimciye mentorluk,
         1000 potansiyel ve mevcut girişimcinin B2B ve eşleşme etkinliklerine katılması,
         40 KOBİ ve 20 kooperatife iş geliştirme ve danışmanlık hizmetleri,
         55 Yerel Ortak Kullanım Tesisine hibe ve 30 YOKT için de kurumsal sürdürülebilirlik mekanizmaları için destek verilmesi planlanmaktadır.
         YOKT’ler aracılığıyla 5500 potansiyel ve mevcut girişimciye iş danışmanlığı hizmetleri,
         800 kişinin ENHANCER Digital Platform’a üye olması hedeflenmektedir.

  • 64 etkinlik (eğitimler, atölyeler, B2B buluşmaları) düzenlenerek kapasite geliştirme ve yaygınlaştırma çalışmaları ve bu kapsamda 800 kişinin farkındalık arttırıcı etkinliklere katılması, Farkındalık arttıran medya faaliyetlerinin toplam 20.000 görüntülemeye ulaşması hedeflenmektedir.