Tekstil ve hazır giyim, ayakkabı, gıda ve bunları destekleyen yenilikçi sektörlerdeki Türk ve Suriyeli girişimciler; büyük alıcılar, yatırımcılar ve finansman kanallarının temsilcileriyle bir araya geldi.
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) tarafından, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonuyla yürütülen “Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Uyum İçin Girişimcilik Kapasitelerinin İyileştirilmesi” Projesi (ENHANCER) kapsamında İkinci İş Dünyası Buluşması, 30 Mart 2022 Çarşamba günü İstanbul’da gerçekleştirildi.
Türk ve Suriyeli girişimcilerin birlikte çalışma imkânlarının geliştirilmesi, iş geliştirme becerileri kazanmaları ve iş bağlantılarını güçlendirmeleri hedefiyle düzenlenen etkinlikte, 237 katılımcı ve 128 firma yer aldı.
Tekstil ve hazır giyim, ayakkabı, gıda ve bunları destekleyen yenilikçi sektörlerdeki Türk ve Suriyeli girişimcilerin büyük alıcılar, yatırımcılar ve finansman kanallarının temsilcileriyle bir araya geldiği etkinlik, önemli iş birliklerine sahne oldu.
Landrut: “İş Dünyası Buluşmaları, yenilikçi ve yetkin girişimciler yaratma hedefi için önemli.”
Etkinliğe katılan Avrupa Birliği Delegasyon Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut, Covid-19 salgınının ardından, Rusya Ukrayna savaşının da iş dünyasına zorluklar yarattığını belirterek, bu sorunların çözümü için ortak çaba sergilendiğini söyledi.
ENHANCER projesi kapsamında düzenlenen İş Dünyası Buluşmalarının Türkiye’de iş dünyasının toparlanmasına yardımcı olacak yeni çözümler geliştirme ve keşfetme ortak çabalarının bir parçası olduğunu kaydeden Landrut, “Bu tür buluşmalarla ENHANCER Projesi; yenilikçi, rekabetçi, istihdam yaratan, kapsayıcı ve yetkin girişimciler yaratma hedefine ulaşacaktır.” dedi.
Avrupa Birliği Delegasyon Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut ile etkinlik esnasında yapılan röportajı bağlantıdan izleyebilirsiniz:
Dönmez: “Girişimcilikle ilgili teşvikleri çeşitlendireceğiz ve artıracağız.”
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Bakanlık ve bağlı kuruluşlarının girişimcilik ekosistemindeki aktörlere sağladığı teşvikleri çeşitlendirmeyi ve artırmayı planladıklarını ifade ederek şu bilgileri verdi:
“Ülkemizin teknoloji tabanlı girişimcilikte büyük bir potansiyele sahip olduğuna inanıyoruz. Biz de Bakanlık olarak sunduğumuz desteklerle firmaların bu potansiyelini desteklemek ve artırmak istiyoruz. Girişimcilik desteklerini daha sürdürülebilir ve sağlıklı bir yapıya kavuşturmak üzere özel sektörün katılımını artıracak sistemler geliştiriyoruz. Girişim sermayesi uygulamalarına kamu desteğini artırıyoruz, koordinasyonu güçlendiriyoruz. Gerek fonlar gerekse melek yatırımcılara verilecek destekler ile finansal çeşitliliği sağlayacağız. Önümüzdeki dönemde son derece yenilikçi olan etki yatırımları, kitle fonlaması ve girişim sermayesi uygulamaları gibi farklı alanlarda girişimcilik ekosistemine somut desteklerimiz devam edecektir.”
Pluim: “Birlikte hareket edelim, değer yaratalım.”
ICMPD Göç ve İş Birliği Direktörü Martijn Pluim, Türkiye’deki çalışmalarında geçici koruma altındaki Suriyelilerin yanı sıra ev sahibi toplumun da geçim kaynaklarının güçlendirilmesine önem verdiklerini belirterek “Sosyo-ekonomik entegrasyon, Türkiye’deki göç yönetiminin kilit bileşenlerinden biri haline getirmiştir.” dedi.
Hem Türk vatandaşları hem de geçici koruma altındaki Suriyeliler için daha fazla iş yaratmaya odaklandıklarını vurgulayan Pluim, özel sektör temsilcilerini yenilikçi düşünce ve iş birliğini aktif olarak güçlendirmeye davet etti ve “Birlikte hareket edelim, birlikte değer yaratalım, birlikte ekonomik ve sosyal kalkınmaya katkıda bulunalım.” diye konuştu.
Kılıç: “ENHANCER Projesi, ekonomik büyüme ve kalkınma hedeflerine katkıda bulunacak.”
ICMPD Batı Balkanlar ve Türkiye Bölge Koordinatörü Tamer Kılıç, ENHANCER Projesi kapsamında Türk vatandaşlarının ve geçici koruma altındaki Suriyelilerin istihdamını artırmaya yönelik çalışmalar yapıldığını ifade ederek “Aynı zamanda bu grupların girişimcilik çalışmalarını destekliyoruz ki hem geçim kaynaklarını destekleyelim hem Türkiye’deki üretimi artıralım. Bütün bu çalışmaların Türkiye’nin ihracat, ekonomik büyüme ve kalkınma hedeflerine ulaşmada katkıda bulunacağını düşünüyoruz.” diye görüş belirtti.
ICMPD Portfolyo Yöneticisi Pınar Yapanoğlu’nun ENHANCER Projesi’ni ve amaçlarını anlattığı etkinlikte daha sonra İlham Konuşmalarına geçildi ve bu kapsamda Bilişim Vadisi’nden Giyilebilir Teknolojiler Koordinatörü Arzu Kaprol ile TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat, iş fikrinin geliştirilmesinden, sektörel kapasitelerin nasıl değerlendirileceğine dair girişimcileri yüreklendiren konuşmalar yaptılar.
Türk ve Suriyeli girişimcilerin ve firma temsilcilerinin sektörel ihtiyaçları üzerinden yapılan eşleştirmelerinde yatırım eksenine, hammadde ve ürün alım satımına, yurtiçi pazarı ile ihracat kanallarına ve yaratıcı çözüm ortaklığına odaklanıldı. Firmalar, hem toplu hem bire bir görüşmelerle hangi alanlarda ve hangi aşamalarla iş yapabilecekleri konusunda fikir alışverişinde bulundular.
Eşleşme etkinliğinden sonra panellere geçildi ve ilk panel, “Start-up’lar için Türkiye’de Alternatif Finans Mekanizmaları” başlığı altında düzenlendi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü Kalkınma Ajansları Koordinasyon Dairesi Başkanı Filiz Alsaç’ın moderatörlüğünde düzenlenen panelde şu isimler yer aldı:
- Hulusi Berik (Ortak, Keiretsu Forum)
- Hakan Yıldız (CEO, Fon Bulucu)
- Pınar Özbozdoğanlı (Direktör, Lycian Capital)
- Hale Umul (Kurucu Ortak, TR Angels)
- Rasha Alfakhry (Startup Finansal Danışmanı, Angels Board)
İkinci panelin konusu ise “Kalite Süreci Uyumluluğu Oturumu/ Uyum ve Sürdürülebilirliğe Olumlu Katkılar” olarak belirlenmişti.
Moderatörlüğünü ICMPD Portfolyo Yöneticisi Pınar Yapanoğlu’nun yürüttüğü panelin konuşmacıları şu isimlerdi:
- Mahmut Bekereci (Tedarik Operasyonları Genel Müdür Yardımcısı, FLO)
- Yavuz Altun (CEO, Happy Center)
- Engin Yalçın (Satın Alma Müdürü, BİM)
- Melih Kızılay (Kalite Güvence ve Sosyal Uyumluluk Grup Müdürü, LCW)
- Alaa Khamis (CEO, Al Sultan Sweets International)
- Duygu Aktaş (Girişimci Kadınlar Proje Koordinatörü, Hepsiburada)
Panellerden sonra Start-up firmaları sunumlarını yaptılar. Tasarım sektöründe yer alan BloomingBag Kurucusu Neslihan Kılıç Hacıalioğlu, Gıda sektöründe yer alan BarqGo Kurucusu ve Operasyon Direktörü Mohamad Jamal, Yazılım sektöründe yer alan Hergele Mobility Kurucu Ortağı Lal Polater, yazılım sektöründe yer alan ServisSoft Araştırma Geliştirme Danışmanlık Yazlım Hizmetleri A.Ş. ortağı ve İş Geliştirme Müdürü Emre Pehlivanlı ile AWI Gelişmiş Dünya İthalat İhracat Danışmanlık Sanayi Ticaret LTD. Genel Müdürü Firas Sheakh Mousa, hem iş geliştirme modellerini hem de hedeflerini anlattılar.
Alternatif Finans dünyasının önemli isimleri olan Hale Umul, Hakan Yıldız ve Rasheed Hamwi start-up sunumlarında juri olarak yer aldı.
Migros UP Grup Müdürü Ayşegül Özkavukçu ve Bilişim Vadisi’nden Direktör Dr. Pınar Sipahi, inovatif çözüm örnekleri konusunda sunum yaptıktan sonra etkinlik, Türk ve Suriyeli girişimcilerin ürünlerinin yer aldığı stant ziyaretleri ile devam etti.
Tekstil: Akhome Tekstil, Ballerina Fashion, BloominBag, Collective, Essin, Insirah, Kiğılı, Mbk Group, Mimya, Muhra İktisadi İşletmesi, Onder Ozkan Design, Orsa Çanta, Sinem Triko, Suruç Belediyesi, Suruç Girişimcilik ve Tasarım Merkezi, Şam Giyim, Turkish Dreams, QMT fashion
Ayakkabı: Gazal Shoes, Istanbul Shoes, Kurruk Group, Pipons Ayakkabı, Şam Dizayn, Yepar Ayakkabı
Gıda: Albadawı Group, Butun Alnahl, Eviç, Hacı Olabi, Hyggefoods, Jungle Healthy Food, Lailas Coffee, Migros Ticaret A.Ş, Yesseed, Zeytounah
İnovatif: Artful Medya, BarqGo, Fonbulucu, Gaziantep Bölgesel ve Endüstriyel Tasarım ve Hibrit Modelleme Merkezi (GETHAM), Gozen Instıtute Bio Materyal Araştırma Geliştirme Ve Tasarım Anonim Şirketi, Helyum, Hepsiburada, Hergele Mobility, Mavi Makine, Mimya, Nidapak Makinaları, Sana İnşaat, ServisSoft Araştırma Geliştirme Danışmanlık Yazılım Hizmetleri A.Ş., Smartr Teknoloji, Tetfit, Tio International Group, Yarın Ajans Software Development, Zakat Pay
Etkinlik, girişimcilerin, büyük yatırımcıların ve finansman kanallarının temsilcileriyle bire bir görüşmeleriyle sona erdi.