
 
 

 

Cooperative Support Grant Scheme for Job Creation  

ICMPD/2021/6/ENHANCER/CS/TRY 

Clarification No 4 / Questions and Answers  

 

Following the receipt of a high number of questions, ICMPD would like to announce that Q&A will 
be published on a regular basis until the deadline for asking clarifications (07 March 2022 – 17.00h 
Vienna Time)  

Note 1: Most of the questions that have been received concerning this call for proposals can be 
answered by carefully reading the Guidelines for Grant Applicants (Guidelines). 

Note 2: Please note that in the interest of equal treatment of applicants, the Contracting Authority 
does not give a prior opinion on the eligibility of a lead applicant, a co-applicant, an action or specific 
activities (Please see section 2.1 of the Guidelines). 

General Issues 

Question 1: Is there a Special Consumption Tax exemption for the projects? 
 

Answer 1: As indicated in Article 7.1.16 of Annex H- Standard Grant Contract _Special Conditions, 

Special Consumption Tax, Value Added Tax (VAT), and/or taxes of equivalent effect are not eligible. 

An exemption Form will be issued for the expenditures within the project. (Please see the Annex-I 

Information on Tax Regime file under the Documents for Information folder on the In-Tend 

platform). 

Question 2: Do we need to state the sponsorship received from other enterprises or institutions 
under “Expected Sources of Funding” in the budget? 
 
Answer 2: The project budget should be considered as a whole. Any other fund that will be received 
from various sources should be budgeted under the article “Other Contributions” in the third sheet 
of budget: “Expected Sources of Funding”. 
 
Question 3: Can one of the partners of our cooperative work as the project coordinator? If 
possible, that person cannot be formally recruited so the human resources expense will be 
processed against a note of expenses. 
 
Answer 3: Please note that in the interest of the equal treatment of applicants, the Contracting 
Authority does not give a prior opinion on the eligibility of action or specific activities. Recruitments 
within project implementation should be processed according to the legislation in Turkey. 
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Question 4: Can we assign a current staff of the cooperative in the project as co-financing?  
 
Answer 4: In-kind contributions are ineligible as co-financing in this programme. Co-financing 
should be in cash. 
 
Question 5: Is it compulsory to consider the recruitment with a ratio of 60% Syrians under 
Temporary Protection and 40% Local Host Communities in each project proposal? 
 
Answer 5:  Special objective of this call for proposals is to contribute to well established, financially 
stable cooperatives and cooperative unions in the targeted provinces to grow and thereby 
generate sustainable employment for Syrians under Temporary Protection (SuTPs) and Local Host 
Community (LHC) members. At the end of implementation period of all projects, it is foreseen to 
create a total of 150 new jobs (employees or members), of which 60% shall be SuTPs and 40% shall 
be LHC (Turkish Citizens) members. 
 
However, it’s not expected to have these ratios in each proposal. Within the scope of the project, 
priority will be given to Syrians under Temporary Protection (SuTPs), women and youth 
employment, and these projects will be prioritized as you can see in the Scoring Table under section 
2.3.8 of the Guidelines for Grant Applicants. 

 
Question 6: Can you explain the Gender Equality principal which is stated in the guidelines? 
 
Answer 6: The principle of gender equality in the “Guidelines for Applicants” refers to promoting 
female recruitment. It does not refer to recruiting equal numbers of men and women. Within the 
scope of the project, priority will be given to Syrians under Temporary Protection (SuTPs), women 
and youth employment, and these projects will be prioritized as you can see in the Scoring Table 
under section 2.3.8 of the Guidelines for Grant Applicants. 
 
Question 7: How will the payment plan be? Is there a pre-payment? 
 
Answer 7: Once your budget and requested funding are approved, you have the right to request 
pre-payment. The contracting authority might ask for a guarantee letter. The payment plan will be 
decided at the bilateral meetings during the contracting phase.  
 
Question 8: Can we provide vocational training and employment for Syrian refugees 
simultaneously? For example; If the Syrian refugees are employed during the action and take 
vocational training courses for 12 months, will this situation have an aspect that will prevent the 
grant? 
 
Answer 8:  Please note that in the interest of the equal treatment of applicants, the Contracting 
Authority does not give a prior opinion on the eligibility of action or specific activities. Please see 
section 2.1.3. under the Guidelines for Applicants “Eligible actions: actions for which an application 
may be made”. The actions listed in the Guideline, are by way of example only and are non-
exhaustive. Please review the eligible and ineligible actions and costs carefully.  

 


